Espace St. Denis by Anne Sophie Goneau

Architect Team: Anne Sophie Goneau
Photographer: Adrien Williams
Location: Montreal, Quebec, Canada
Project Year: 2013

This beautifully smooth home is one that maximized the use of raw materials that were discovered during the initial demolition of the site: brick walls, wall hemlock and steel structures. The raw materials were then used in such a brilliantly earnest manner that they created an entirely new color environment that is both exposed and sleek. 

Anne Sophie Goneau made a space that opens up to a semi-closed hall that grants an overview of the condo, the Espace kitchen being its center point, leading to both the dining and living rooms, as well as the master bedroom within the living space. "It is bounded by a glass wall which preserves the view of the bare brick; an archaeological reminder wanting to highlight the existing raw materials as an exhibitor showcase," she noted. Furnishing the living room are a green velvet sofa, two gorgeous vintage chairs, and a bookshelf leaning against the bedroom wall.

The use of dark and light gray epoxies, glossy white epoxy as well as black cabinetry provides for separation of spaces, initiating the privacy of intimacy in spaces like the shower and toilet, while leaving other spaces bright and welcoming. 


From the Architect: The project is the design of a 1280 square foot condo located on the ground floor of a 1887 triplex in the Plateau Mont-Royal.

The mandate was to divide each living area in order to maximize while maintaining the architectural integrity of the existing location, each room with natural light. The concept was to highlight the raw materials, discovered during the demolition, in order to communicate their material, their relief and color environment.

The open kitchen is the focal point of the space; it unfolds on the dining room and living room, where the master bedroom fits. It is bounded by a glass wall which preserves the view of the bare brick; an archaeological reminder wanting to highlight the existing raw materials as an exhibitor showcase. On the ground, a radiant hot water heating system was installed under a concrete slab, which was covered by a light gray epoxy and polyurethane matte finish. On the ground, a radiant hot water heating system was installed under a concrete slab which was covered by a light gray epoxy and polyurethane matt finish to replicate the natural color of concrete. The primary and secondary bedrooms, as well as the bathroom, are glossy white epoxy to distinguish the private area of the common space. 

The steel beam, flameproof, delimits the passage area. In the corridor leading to the bathroom, a light-emitting diode was installed in the recessed ceiling for a more intimate setting, which features the original hemlock wall.

Tone on tone, glossy black kitchen cabinets and electrical appliances are blended. The cooktop with integrated sub-hood, allows maximum exposure of brick wall, the backsplash, lit by a light-emitting diode recessed in counter. The dining table becomes the visual continuity of the kitchen island. In the bathroom, custom-made stainless steel countertop and bath rectilinear shapes are stacked on each other, forming a sculptural composition. On the floor, a white epoxy and in the shower a dark grey epoxy were applied. The contrast between these two colors form a psychological boundary of two areas: one is clear and bright, the other, darker, creating a private area for the shower and toilet. The window allows natural light in the room while preserving the intimacy of the space, with a frosted film.


Check out the full photo collection of the Espace here.